Sommerbogen af Tove Jansson
Tove Jansson er mest kendt for sine børnebøger om mumitroldene, men hun har også skrevet andre læseværdige bøger. For et par somre siden læste jeg Sommerbogen, og den gjorde så markant et indtryk på mig, at jeg stadig tænker på den, når sommerferien nærmer sig.
Sommerbogen handler om en farmor og hendes barnebarn, den seksårige pige Sofia. De holder ferie sammen i den finske skærgård. Dagene går med at bade, opdage naturen og lege i det fri. Farmoren og barnebarnet iagttager, forundres og taler sammen om dagenes og nætternes oplevelser. Ganske ofte er samtalerne nærmest af filosofisk karakter, hvilket jeg holder meget af, når jeg læser en bog. Barnet og den voksne taler med små ord om store ting: livet, døden, dyrene og mennesket. Ind imellem måtte jeg lægge bogen lidt fra mig, inden jeg fortsatte til næste kapitel, så jeg lige kunne tænke lidt over det netop læste.
Sommerbogen er en bog spækket med skønhed, hvor naturen spiller en helt central rolle. Der beskrives alt fra morgendug på solvarme skærgårdsklipper til stormvejr og natlig sommertorden. Farmoren og barnebarnet lever i og med naturen, og som læser bliver man opslugt at dette fine, sanselige univers. På samme måde er det også en rolig bog. Sommerlivet på den lille ø i skærgården, hvor naturen sætter dagsordenen, står i skærende kontrast til min egen dagligdag, og dét kan i sig selv give mig stof til eftertanke.
Tove Jansson har også selv lavet de vignetter, der er strøet ud over bogens sider. De er kraftfulde i deres enkelhed og understøtter på fineste vis stemningen i bogen.
Sommerbogen fylder ikke meget. Det er en lille sag på 176 sider, som jeg anbefaler at have med i en rejsetaske, når man begiver sig ud i sommerlandet.
Af bibliotekar Anne Mach Rasmussen
Udgivet: Torsdag 1. august 2019 • Opdateret: Mandag 7. september 2020