Dansk Klimafiktion der vækker genkendelse hos læseren
Denne gang anbefaler Nikolaj fra Nordfyns Biblioteker en roman der står i UGE17’s tegn
UGE17 refererer til en verdensomspændende kampagne til at sætte spot på FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i årets syttende uge. I løbet af ugen afholdes der aktiviteter over hele verden.
Med det som afsæt, vil jeg fremhæve den galgenhumoristiske "Den dag Bitte blev bæredygtig” af Mette Reinhardt Jakobsen. Romanen følger historien om danske Bitte, der lever et typisk moderne liv i København med karriere, hjemmeboende teenagesøn, rejser og venner. Men en dag vælger Bitte seriøst at genoverveje sit forbrug og sin livsstil for at skåne miljøet.
Bitte begynder at udforske begrebet bæredygtighed og forsøger at ændre sine vaner og leve mere ansvarligt og miljøvenligt. Hun deltager i forskellige aktiviteter, der fremmer bæredygtighed, og hun engagerer sig i lokale grønne fællesskaber.
Det lyder alt sammen meget godt, men kan gode intentioner løbe løbsk, når man på kort tid omlægger alt i sit liv i bæredygtighedens tegn? Og kan man komme til at svede mere over at løbe om kap med sine egne ambitioner end klodens stigende varmegrader?
Mange læsere vil kunne nikke genkendende til, hvor svært det kan være at leve op til de reelle krav det kræver at blive mere bevidst om sine vaner, og hvordan man kan svinge mellem at fortsætte som man plejer – og at ændre alt, når man ser hvor hurtigt jordens klima forandrer sig i katastrofal retning.
Det kan der komme mange ufrivilligt komiske situationer ud af, som jeg som læser syntes var fint skildret i den typisk danske satiriske tradition. Romanen taler ikke ned om hverken de klimahellige eller dem, der er ligeglade, men fungerer således som spejl for den vævende holdning, som vi er mange, der står med.
Bogen er et lille dansk indspark indenfor ”Cli-Fi” (klimafiktion), en nyere litterær genre, der fokuserer på beskrivelsen af klimaændringer og deres konsekvenser for planeten og menneskeheden. Her dog i en meget jordnær dansk udgave, der fokuserer på forbrugeren (læs: ”Klimatossen!”) frem for klimaet selv.
af bibliotekar Nikolaj Deleuran
Udgivet: Onsdag 17. april 2024 • Opdateret: Tirsdag 28. maj 2024