Hvad er et menneske – forfatter Olga Ravn udforsker det i sin sci-fi-roman
Bibliotekar Agnethe Birkelund anbefaler ”De ansatte” af Olga Ravn.
Besætningen på ”det sekstusinde skib” i det 22. århundrede består af mennesker og menneskelignende ansatte. De skal i fællesskab passe på en række nye genstande, som er kommet om bord fra planeten ”Nyopdagelsen”. Besætningen begynder at udvikle foruroligende forbindelser til disse genstande. Ledelsen har derfor nedsat et udvalg, som skal interviewe de ansatte og udarbejde en rapport. Bogen består af medarbejdernes vidneudsagn om genstandene, deres arbejde og tanker om livet som en del af besætningen på skibet.
Nogle af de menneskelige ansatte har minder fra deres liv på jorden. De menneskelignende ansatte er programmerede, så deres bevidsthed nulstilles hver tredje dag.
De menneskelige ansatte er placeret højere i hierarkiet end de menneskelignende. Men som bogen skrider frem, bliver grænsen mellem de to grupper udvisket – for hvornår er man egentlig et menneske? Bliver man menneskelig af at have minder, at kunne græde, at blive glad? Eller vil det altid handle om måden, man er skabt på? Forståelsen af det levende udforskes og udfordres igennem den 135 sider lange afrapportering.
Bogens sprog er både nøgternt og bærer præg af en rapport, men er også poetisk og sanseligt. Ravn, som også skriver fantastiske digte, udfolder sit fine, lyriske sprog, når de specielle genstande beskrives som snurrende, duftende og følsomme; og minderne fra en svunden tid på jorden huskes af de menneskelige ansatte i form af smage og dufte.
Som læser ved man ikke altid, hvem er menneskelig og hvem er menneskelignende – og om det i grunden gør nogen forskel.
Mangler man en velskrevet og eftertænksom roman, kan Ravns samfundskritiske sci-fi roman i den grad anbefales.
af bibliotekar Agnethe Birkelund
Udgivet: Fredag 19. august 2022 • Opdateret: Fredag 19. august 2022