Sproglig nydelse i kortform
Bibliotekar Marie Høst anbefaler ”Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift” af Knud Romer
Efter de tre romaner " Den som blinker er bange for døden", " Kort over Paradis" og " Pigen i violinen" har Knud Romer kastet sig over korte fortællinger.
De 15 fortællinger og et efterskrift beretter fabulerende om menneskeskæbner på tværs af kloden. Vi lander bl.a. i guldalderens København, i forfatterens hjemstavn, Nykøbing Falster og i Tyrkiet, Paris og Iran. Det er tusind og én nats-mystik og eventyrlighed kombineret med dansk hverdagsrealisme.
Hovedpersonerne søger ofte en eller anden form for svar eller afklaring. Som i ' Tosse-Johannes hus', hvor fortælleren undersøger, hvad der skete med landsby-tossen, som han frygtede som barn.
I "Bibliotekaren fra Armenien" får vi beretningen om en flække i det, der bliver kaldt udkantsdanmark: ”der var ikke andre mennesker tilbage end dem, som ikke kunne slippe væk, fordi de var for gamle, for fattige og fortabte - og arbejdsløsheden bredte sig uden et arbejde at få noget sted". Det ændrede sig, da en armensk tilflytter rykkede ind på det ubemandede og forsømte bibliotek. Han skabte orden i bøgerne og bragte folk sammen om litteratur. Forvandlingens kraft bredte sig til hele byen. Folk begyndte igen at tro på fremtiden. De forskønnede deres by og håbet sejrede – for en tid. En smuk fortælling om litteraturens magi.
Novellerne emmer af noget lærd og belæst og rummer mange referencer til værker og forfattere i litteraturhistorien og til fremmede kulturers religion og traditioner.
Man skal kunne lide den lidt gammeldags fortællestil, der nærmest er lyrisk prosa. Jeg synes, den passer godt til de fine skæbnefortællinger, der rummer smukke formuleringer, som ”Ligesom figurerne i stjernevrimlen består livet af de historier, som vi fortæller om det. De giver det retning og udvikling, mål og mening, og miraklernes tid er ikke forbi.”
af bibliotekar Marie Høst
Udgivet: Fredag 15. september 2023 • Opdateret: Fredag 15. september 2023